Avokadopajen passar utmärkt som förrätt, kvällssupé eller på buffébordet. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Avokadopaj
till 10 bitar beroende på formen och hur stora bitar man skär.
Pajdeg
125 g rumsvarmt smör
2 dl grahamsmjöl
1 dl dinkelmjöl
3 msk kallt vatten
1 krm salt
Avokadokräm
2 st mogna avokado, men ej övermogna
saft från ½ lime
eller
1-2 msk pressad citron
så att inte avokadon mörknar
1-2 tsk sambal oelek, beroende på hur strakt du vill ha det, det ska vara ganska starkt
5 kvistar bladpersilja
2 msk örtsalt
1 krm peppar
0,5 tsk kajenpeppar
1 burk lätt crème fraiche
10 gräslöksstrån
Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare.
Knåda/mixa samman till en deg.
Tryck ut degen i en form gärna med löstagbar kant.
Grädda pajskalet i ca 20 min i 225 grader i mitten av ugnen, till lätt gyllenbrun färg.
Låt svalna.
Dela avokadon på mitten, ta ur kärnan och gröp ur innehållet med en sked i en matberedare , pressa över saften från citrusfrukten.
Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa alltsammans till en jämn kräm.
Smaka av tillsätt eventuellt lite mer kryddor om du vill ha lite mer sting i pajen.
Bred ut krämen i det kalla pajskalet och garnera med strimlad chili och eller gräslök.
Servera med marinerade kräftstjärtar, gravad/kallrökt/varmrökt lax eller olika sorter kallskuret kött i tuna skivor, sallad och andra krispiga grönsaker.
Och en god hemgjord pesto.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar