
Avokadopaj
till 10 bitar beroende på formen och hur stora bitar man skär.
Pajdeg
125 g rumsvarmt smör
2 dl grahamsmjöl
1 dl dinkelmjöl
3 msk kallt vatten
1 krm salt
Avokadokräm
2 st mogna avokado, men ej övermogna
saft från ½ lime
eller
1-2 msk pressad citron
så att inte avokadon mörknar
1-2 tsk sambal oelek, beroende på hur strakt du vill ha det, det ska vara ganska starkt
5 kvistar bladpersilja
2 msk örtsalt
1 krm peppar
0,5 tsk kajenpeppar
1 burk lätt crème fraiche
10 gräslöksstrån
Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare.
Knåda/mixa samman till en deg.
Tryck ut degen i en form gärna med löstagbar kant.
Grädda pajskalet i ca 20 min i 225 grader i mitten av ugnen, till lätt gyllenbrun färg.
Låt svalna.
Dela avokadon på mitten, ta ur kärnan och gröp ur innehållet med en sked i en matberedare , pressa över saften från citrusfrukten.
Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa alltsammans till en jämn kräm.
Smaka av tillsätt eventuellt lite mer kryddor om du vill ha lite mer sting i pajen.
Bred ut krämen i det kalla pajskalet och garnera med strimlad chili och eller gräslök.
Servera med marinerade kräftstjärtar, gravad/kallrökt/varmrökt lax eller olika sorter kallskuret kött i tuna skivor, sallad och andra krispiga grönsaker.
Och en god hemgjord pesto.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar