Matklubbens Topplista

måndag, september 08, 2008

Klassisk köttsoppa med klimp

Ingredienser (4 port.)

600 g Fransyska eller ryggbiff gärna från älg, (vill man kan man koka en sida med ben, då utesluter man consommén och lägger ner köttet helt i buljongen)
3 dl consommé från burk
1 liter vatten
1 st Oxbuljongtärning
2 morötter
2 st Rotselleri
100 g palsternacka
1 purjolök
Persilja till garnering

Häll consommé och vatten i en kastrull.Smula ner buljongtärning och rör om.
Skär köttet i tärningar och tillsätt.
Låt småkoka under lock i cirka 1 timme.
Ansa och skär morot, rotselleri och palster­nacka i mindre bitar. Tillsätt dessa.Låt småkoka i ytterligare 30 minuter.
Ansa purjolök och skär bort blasten.Skiva purjolöken och tillsätt den i grytan.Låt småkoka i ytterligare 15 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Finhacka persilja och strö över.
Servera gärna ett gott bröd till.

Klimp
2-3 dl vetemjöl
1 ägg
mjölk (ca ½ dl)
vatten (ca 1/4 dl)
salt
vitpeppar

Blanda mjöl salt och vitpeppar.
Knäck ner ägget och blanda med en gaffel.
Tillsätt mjölk och vatten till en ganska tjock och fast smet.

Klicka ner små klickar i kokande buljong.
Småkoka i ca 5 min eller tills klimpen flyter upp till ytan.

Blanda ner i köttsoppan.

Inga kommentarer: