Matklubbens Topplista

torsdag, juni 11, 2015

Köttbullar med twist!


Efter två veckor med mat anpassad till mina problem med inflammerade tarmfickor, blev jag så sugen på nåt med mycket smak och valet blev då något med härliga indiska kryddor.

Örtiga köttbullar med bondbönor och salladslök.

Tvärtom-köttbullar! Man blandar det torra ströbrödet direkt i färsen. Under tillagningen suger köttbullarna åt sig av spadet och blir riktigt saftiga och goda.

För 4 portioner

Köttbullar
500 g valfri köttfärs, jag valde högrevsfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk kapris
2 dl ströbröd
11/2 dl hackade örter, tex persilja, marockansk mynta, dill och koriander
1 msk Baharat kryddblandning 
1/2 msk malen spiskummin 
1 ägg
1-2 tsk salt
2 krm svartpeppar 

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka kaprisen. Blanda alla ingredienser till köttbullarna i en bunke, spara lite av örterna till garnering.
Forma till pingisbollsstora köttbullar. Stek dem runt om i omgångar i olja i en stekpanna. Ta upp dem och torka ur pannan.

Buljong att efterkoka köttbullarna i.
6 vitlöksklyftor
8 salladslökar
4 kvistar timjan
21/2 msk färskpressad citronsaft
11/2 msk buljong ( jag tog Renée Voltaires Bombay buljongpulver)
350 g kokta och skalade bondbönor eller frysta sojabönor
1 krm Salt
1 krm Svartpeppar
2 msk olivolja
5 dl vatten

Skala och skiva vitlöken, strimla salladslöken grovt. Fräs vitlök, salladslök och timjankvistar i oljan i en stor stekpanna i ca 3 minuter, passa noga så att det inte bräns. Tillsätt 11/2 msk av citronsaften, buljong och vattnet. Krydda med salt och peppar. Låt koka upp. Tillsätt köttbullarna i stekpannan. Låt småkoka under lock ca 25 minuter. Tillsätt bönorna och smaka av med resten av citronsaften eventuellt mer salt. Strö över örter och servera. Gott till kokt potatis, ris eller couscous.


Baharat kryddblandning.

1 tsk svartpepparkorn
1 tsk hel koriander
1/2 tsk hel kryddpeppar
2 tsk hel spiskummin 
1/2 tsk hel kardemumma
1/2 tsk malen muskotnöt
1 tsk malen kanel

Perfekt i en liten kryddkvarn eller stöt ihop till ett fint pulver i en mortel, förvara i en lufttät burk.

Prova att smaksätta kött, fågel, fisk och soppor med kryddblandningen, supergod krydda.

Ha en fin dag alla Ni fina.

Kramelikram
Åsa



Inga kommentarer: