GLÖGG! Är nog det allra bästa med julen och jag tjuvstartar gärna, vilket vi redan har gjort, närmare bestämt, förrförra helgen. Har i flera år funderat på att göra egen, men har aldrig riktigt haft tid, eller tagit mig tid. Men nu snubblade jag över detta recept, som verkar onekligen spännande och kanske något avancerat OCH stark! Vi som är van vinglögg. Blanda sprit, konjak och öl, väldigt annorlunda, men jag ska nog banne mig prova i helgen. Vågar någon annan prova?
Mustig specialglögg
0,75 l brännvin
1,5 dl Konjak
3,3 dl Öl
2 st fikon
3 st katrinplommon
1,5 dl russin
1,5 dl mandel
1 st pomeransskal
8 cm kanelstång
4 st kardemumma, hela
1 st kryddnejlika
1,5 dl strösocker
Tillagning
ca 15 glas (hur man nu kan veta det, hehe)
1. Lägg fikon, katrinplommon, russin, mandel, pomeransskal, kanel, kardemumma och nejlika i en kastrull.
2. Häll över pilsnern så att den lagom täcker kryddorna och låt koka tills pilsnern nästan kokat in.
3. Häll över brännvinet.
4. Sätt till 1 eller 1 1/2 dl strösocker. Allt efter tycke och smak.
5. Låt glöggen bli riktigt varm, men den får under inga förhållanden koka. Locket måste sluta tätt.
6. Värm en stekpanna. Lägg i ett par msk strösocker. Skaka ut sockret i pannan och bryn tills ytterkanterna börjar stelna och anta en vacker brun färg. Observera att strösockret absolut inte får brännas vid.
7. Häll ner det brynta sockret samt konjaken.
8. Tänd en tändsticka, lyft på locket och ”bränn av” glöggen några sekunder. Sedan på med locket igen.
Glöggen bör helst stå över natten och dra i kryddsatsen. Ta sedan upp russin och mandel och ha som tilltugg. Fikonen och katrinplommonen är också goda att tugga. Glöggen är godast varm men kan även med fördel njutas kall tex som snaps till maten.
Källa: tasteline
Mustig specialglögg
0,75 l brännvin
1,5 dl Konjak
3,3 dl Öl
2 st fikon
3 st katrinplommon
1,5 dl russin
1,5 dl mandel
1 st pomeransskal
8 cm kanelstång
4 st kardemumma, hela
1 st kryddnejlika
1,5 dl strösocker
Tillagning
ca 15 glas (hur man nu kan veta det, hehe)
1. Lägg fikon, katrinplommon, russin, mandel, pomeransskal, kanel, kardemumma och nejlika i en kastrull.
2. Häll över pilsnern så att den lagom täcker kryddorna och låt koka tills pilsnern nästan kokat in.
3. Häll över brännvinet.
4. Sätt till 1 eller 1 1/2 dl strösocker. Allt efter tycke och smak.
5. Låt glöggen bli riktigt varm, men den får under inga förhållanden koka. Locket måste sluta tätt.
6. Värm en stekpanna. Lägg i ett par msk strösocker. Skaka ut sockret i pannan och bryn tills ytterkanterna börjar stelna och anta en vacker brun färg. Observera att strösockret absolut inte får brännas vid.
7. Häll ner det brynta sockret samt konjaken.
8. Tänd en tändsticka, lyft på locket och ”bränn av” glöggen några sekunder. Sedan på med locket igen.
Glöggen bör helst stå över natten och dra i kryddsatsen. Ta sedan upp russin och mandel och ha som tilltugg. Fikonen och katrinplommonen är också goda att tugga. Glöggen är godast varm men kan även med fördel njutas kall tex som snaps till maten.
Källa: tasteline
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar