6 portioner
6 stora lökar, tunt skivade
3 msk smör1 msk olja
11/2 dl vitt vin
1 tsk salt 1,25 l hönsbuljong
1knippe färsk timjan ihopbunden med ett hushållssnöre, eller med en lång timjankvist, som jag gjorde
1 lagerblad
6 skivor vitt surdegsbröd, eller det bröd du gillar
2 dl gryerost, rivenHetta upp smöret och oljan i en stekgryta och lägg i gul lök och salt.
Stek på mycket svag värme i ca 20 minuter, rör om då och då, det ska inte ta färg. Tillsätt vin, buljong, timjan och lagerblad.
Låt soppan sjuda i 30 minuter. Krydda med salt och peppar och ta upp timjankvistarna och lagerbladet. Om du vill kan du mixa soppan slät, men jag föredrar att ha kvar den härliga mjuka löken, det blir mer att tugga.
Hetta upp ugnens grill på högsta värme och grilla brödskivorna på ena sidan. Vänd bröden och lägg lite riven ost på varje skiva, spara cirka hälften av osten till serveringen. Grilla brödskivorna tills osten börjar smälta.
Häll upp soppan i förvärmda portionsskålar, lägg en osttoast i varje skål och strö över resten av osten.
För den som inte vill ha bröd, strör man bara ost direkt i soppan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar