Hett ute? Kyl ned dig med en svalkande soppa! Med några få ingredienser är en skön lunch i skuggan klar.
Syrlig avokado- och grapefruktssoppa
4 personer • 20 minuter
Avokado gör soppan len och krämig.
• 1 grapefrukt
• 4 avokador
• 1 1/2 tsk riven färsk ingefära
• saft från 1 lime
• ca 5 dl grönsaks- eller hönsbuljong (kyld)
• ca 2 dl iskallt vatten
• salt
• ca 100 g gurka
Skala grapefrukt med en vass kniv ovanför en skål för att fånga upp saften. Skär loss klyftor av fruktköttet utan att få med hinnor och det vita. Lägg klyftorna åt sidan och pressa saften ur det som är kvar av grapefrukten. Halvera och kärna ur avokadofrukterna. Gröp ur avokadoköttet och kör i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré. Tillsätt ingefära, limesaft, grapefruktssaft, buljong och mixa lite till. Tillsätt det kalla vattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt. Skär gurkan i tunna stavar och sedan i små kuber. Häll upp soppan i kylda skålar. Garnera med gurka och grapefruktsklyftor. Servera direkt.
4 personer • 20 minuter
Avokado gör soppan len och krämig.
• 1 grapefrukt
• 4 avokador
• 1 1/2 tsk riven färsk ingefära
• saft från 1 lime
• ca 5 dl grönsaks- eller hönsbuljong (kyld)
• ca 2 dl iskallt vatten
• salt
• ca 100 g gurka
Skala grapefrukt med en vass kniv ovanför en skål för att fånga upp saften. Skär loss klyftor av fruktköttet utan att få med hinnor och det vita. Lägg klyftorna åt sidan och pressa saften ur det som är kvar av grapefrukten. Halvera och kärna ur avokadofrukterna. Gröp ur avokadoköttet och kör i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré. Tillsätt ingefära, limesaft, grapefruktssaft, buljong och mixa lite till. Tillsätt det kalla vattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt. Skär gurkan i tunna stavar och sedan i små kuber. Häll upp soppan i kylda skålar. Garnera med gurka och grapefruktsklyftor. Servera direkt.
Rödbets- och svartvinbärssoppa med yoghurt4 personer • 2 timmar
Ursvenska smaker samlade i en och samma soppa! Lika god som den är vacker.
• 1 gul lök (hackad)
• ca 2 msk raps- eller solrosolja
• 500 g färska rödbetor (hackade)
• 2 morötter (hackade)
• 2 potatisar (hackade)
• 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
• 1 äpple (skalat, urkärnat och hackat)
• 2–3 msk outspädd svartvinbärssaft
• salt och peppar
• ca 3 dl yoghurt
Till garnering:
• yoghurt och finhackad gräslök
Fräs lök i olja i en kastrull några minuter utan att det tar färg. Lägg ner rotsakerna i kastrullen och låt fräsa i några minuter. Häll i buljongen och låt puttra i ca 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Blanda ner äpplet i kastrullen tillsammans med saften. Mixa soppan slät i matberedare eller använd stavmixer. Späd eventuellt med lite buljong. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna och ställ in soppan i kylen i minst 1 timme eller tills den är väl kyld. Blanda i yoghurt. Häll upp soppan i kylda skålar. Dekorera med yoghurt och gräslök. Servera direkt.
Ajo blanco (mandel- och vitlökssoppa)4 personer • 15 minuter
Efter gazpacho är det här den mest kända spanska soppan. Jag förstår varför!
• 3 dl mandel (skållad och skalad)
• 2 vitlöksklyftor
• 150 g dagsgammalt vitt bröd
• 1/2 dl jungfruolivolja
• 2 msk vit balsamico
• ca 6 dl iskallt vatten
• salt
• 12 gröna druvor (urkärnade, halverade)
• rostad flagad mandel (till garnering)
Kör mandel, vitlök och bröd i en matberedare. Häll sakta i olivoljan medan massan blandas. Tillsätt vit balsamico och det iskalla vattnet och blanda till önskad konsistens. Smaka av med salt. Häll upp soppan i kylda skålar. Dekorera med druvor samt mandelflagor. Servera direkt.
Detta är min absoluta favoritsoppa.
Ursvenska smaker samlade i en och samma soppa! Lika god som den är vacker.
• 1 gul lök (hackad)
• ca 2 msk raps- eller solrosolja
• 500 g färska rödbetor (hackade)
• 2 morötter (hackade)
• 2 potatisar (hackade)
• 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
• 1 äpple (skalat, urkärnat och hackat)
• 2–3 msk outspädd svartvinbärssaft
• salt och peppar
• ca 3 dl yoghurt
Till garnering:
• yoghurt och finhackad gräslök
Fräs lök i olja i en kastrull några minuter utan att det tar färg. Lägg ner rotsakerna i kastrullen och låt fräsa i några minuter. Häll i buljongen och låt puttra i ca 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Blanda ner äpplet i kastrullen tillsammans med saften. Mixa soppan slät i matberedare eller använd stavmixer. Späd eventuellt med lite buljong. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna och ställ in soppan i kylen i minst 1 timme eller tills den är väl kyld. Blanda i yoghurt. Häll upp soppan i kylda skålar. Dekorera med yoghurt och gräslök. Servera direkt.
Morots- och apelsinsoppa med ingefärsyoghurt
4 personer • 1 1/2 timme
Färgstark soppa fullpackad med vitaminer och smak!
• 1 gul lök (hackad)
• ca 2 msk raps- eller solrosolja
• 2 potatisar (skalade och skurna i bitar)
• 500 g morötter (skalade och skurna i bitar)
• 1 liter grönsaks- eller hönsbuljong
• 1 dl färskpressad apelsinsaft
• ca 1 tsk rivet apelsinskal
• salt och peppar
Till serveringen:
• 1/2–1 tsk riven färsk ingefära
• 1 dl turkisk yoghurt
Fräs lök i olja i en kastrull i några minuter. Lägg ner potatis- och morotsbitar och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt buljong och sjud soppan i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
Kör soppan i matberedare tills den är slät, eller använd stavmixer. Blanda i den pressade apelsinsaften och apelsinskal. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna och ställ sedan in soppan i kylskåpet i minst 1 timme eller tills den är väl kyld. Blanda ingefäran med yoghurten. Häll upp soppan i kylda skålar. Toppa soppan med yoghurten. Servera direkt.
4 personer • 1 1/2 timme
Färgstark soppa fullpackad med vitaminer och smak!
• 1 gul lök (hackad)
• ca 2 msk raps- eller solrosolja
• 2 potatisar (skalade och skurna i bitar)
• 500 g morötter (skalade och skurna i bitar)
• 1 liter grönsaks- eller hönsbuljong
• 1 dl färskpressad apelsinsaft
• ca 1 tsk rivet apelsinskal
• salt och peppar
Till serveringen:
• 1/2–1 tsk riven färsk ingefära
• 1 dl turkisk yoghurt
Fräs lök i olja i en kastrull i några minuter. Lägg ner potatis- och morotsbitar och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt buljong och sjud soppan i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
Kör soppan i matberedare tills den är slät, eller använd stavmixer. Blanda i den pressade apelsinsaften och apelsinskal. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna och ställ sedan in soppan i kylskåpet i minst 1 timme eller tills den är väl kyld. Blanda ingefäran med yoghurten. Häll upp soppan i kylda skålar. Toppa soppan med yoghurten. Servera direkt.
Vattenmelonsgazpacho
4 personer • 1 1/2 timme
Med vattenmelon som bas blir den här gazpachon extra läskande.
• 1,3 kg vattenmelon med skal (hackad och urkärnad)
• 1 gul paprika (hackad)
• 4 tomater (urkärnade och hackade)
• 1/2 gurka (i kuber)
• 1 rödlök (finhackad)
• 6 dl tomatjuice
• saft från 6 lime (ca 1 1/2 dl)
• 1 vitlöksklyfta
• 1 kruka koriander
• salt och tabasco
Tips! Prova att byta ut koriander mot mynta.
Skär ur vattenmelonköttet. Skär vattenmelonen i små kuber. Blanda vattenmelon, paprika, tomater, gurka och rödlök med tomatjuice och limesaft. Pressa ner 1 vitlöksklyfta. Ta hälften av soppan och kör i en matberedare i några sekunder. Häll tillbaka i skålen med resten av soppan. Hacka koriander och blanda ner i soppan. Tillsätt tabasco och salt efter smak. Ställ in soppan i kylen i minst 1 timme tills den blir riktigt kall. Häll upp soppan i kylda skålar och servera direkt.
4 personer • 1 1/2 timme
Med vattenmelon som bas blir den här gazpachon extra läskande.
• 1,3 kg vattenmelon med skal (hackad och urkärnad)
• 1 gul paprika (hackad)
• 4 tomater (urkärnade och hackade)
• 1/2 gurka (i kuber)
• 1 rödlök (finhackad)
• 6 dl tomatjuice
• saft från 6 lime (ca 1 1/2 dl)
• 1 vitlöksklyfta
• 1 kruka koriander
• salt och tabasco
Tips! Prova att byta ut koriander mot mynta.
Skär ur vattenmelonköttet. Skär vattenmelonen i små kuber. Blanda vattenmelon, paprika, tomater, gurka och rödlök med tomatjuice och limesaft. Pressa ner 1 vitlöksklyfta. Ta hälften av soppan och kör i en matberedare i några sekunder. Häll tillbaka i skålen med resten av soppan. Hacka koriander och blanda ner i soppan. Tillsätt tabasco och salt efter smak. Ställ in soppan i kylen i minst 1 timme tills den blir riktigt kall. Häll upp soppan i kylda skålar och servera direkt.
Ajo blanco (mandel- och vitlökssoppa)4 personer • 15 minuter
Efter gazpacho är det här den mest kända spanska soppan. Jag förstår varför!
• 3 dl mandel (skållad och skalad)
• 2 vitlöksklyftor
• 150 g dagsgammalt vitt bröd
• 1/2 dl jungfruolivolja
• 2 msk vit balsamico
• ca 6 dl iskallt vatten
• salt
• 12 gröna druvor (urkärnade, halverade)
• rostad flagad mandel (till garnering)
Kör mandel, vitlök och bröd i en matberedare. Häll sakta i olivoljan medan massan blandas. Tillsätt vit balsamico och det iskalla vattnet och blanda till önskad konsistens. Smaka av med salt. Häll upp soppan i kylda skålar. Dekorera med druvor samt mandelflagor. Servera direkt.
Detta är min absoluta favoritsoppa.
Källa: Elle mat & vin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar