Matklubbens Topplista

torsdag, april 09, 2009

Tarteletter med lemoncurd, vinbär och chokladkycklingar

Små mördegsformar, tartletter med olika fyllningar är trevligt att servera som dessert eller på en afternoon tea. Av denna satsen deg blir det ca 8-10 stycken av varje sort om man gör fyra olika sorter.
De blir bäst om de bakas i små formar av metall.
I värsta fall finns det också färdiga att köpa och endast fylla.


Beräknas för ca 6 personer.
Ingredienser

Mördeg:
4 dl vetemjöl (lite drygt)
En nypa salt
100 g smör
1½ dl florsocker
2 ägg

Lemon curdfyllning (Frisk och syrlig fyllning):
2 ägg
2 äggulor
1½ dl strösocker
2 st citroner, skal och saft
100 g smör

Chokladkycklingar:
250 g mörk blockchoklad
50 g kokosfett
kycklingformar

Till garnering:
Röda vinbär
Chokladkycklingar

TIPS! Curden är underbar på den rostade frukostmackan!

Gör så här
1. Nyp snabbt ihop smör, vetemjöl och salt till en smulig deg. Tillsätt florsocker och ägg.
2. Låt degen vila i kyl minst 1 timme eller över natten.
3. Tryck ut mördegen i små formar av metall. Grädda på 200° i ca 15-20 minuter.
4. Förgrädda pajskalen på 180° i ca 10 minuter. Lossa de försiktigt från formarna.
5. Smält choklad och kokosfett till kycklingarna i ett vattenbad. Fyll formar och låt stelna.
6. Vispa äggen plus gulor med sockret.
7. Smält smöret på svag värme i en kastrull.
8. Tillsätt citronsaften och skalet samt de vispade äggen. Värm/sjud och vispa kraftigt hela tiden tills curden tjocknar.
9. Häll upp på väl rengjord burk och låt kallna.
10. Fyll formarna och garnera med vinbär och chokladkycklingar.

Källa:recept.nu

Inga kommentarer: