Matklubbens Topplista

tisdag, oktober 09, 2007

Lax på Norrländskt vis


Färsk inlagd gurka
4-6 pers
1 gurka

Lag:
2 msk ättiksprit (12 %)
2 msk strösocker
1 dl vatten
½ krm vitpeppar
½ tsk salt
2 msk dill ( till fisk) eller persilja (till kött)

Skölj gurkan och hyvla den i tunna skivor helst på en "mandolin", eller med osthyvel
Blanda alla ingredienser till lagen, rör så att sockret löser sig, smaka av, tillsätt mer av något som du tycker saknas, ska vara ganska söt och ättikstark.

Låt gurkan stå minst en halvtimma, menst helst två timmar.
Laxen
4 pers.

600 g laxfilé
2 msk olja

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

12 medelstora potatisar

Såsen:

5 scharlottenlökar

2 msk smör

3 msk vitvinsvinäger

2½ dl torrt vitt vin

2½dl fiskbuljong

2 dl vispgrädde

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

1 msk smör

2 msk dinkelsikt eller vetemjöl

½ dl finklippt gräslök

½ dl finhackad persilja

½ dl finhackad dill


Tillbehör:
Kokt potatis


Börja med såsen.

1. Finhacka scharlottenlöken och fräs den i smör i en kastrull.

2. Tillsätt vinägern och och låt den koka in i löken.

3. Tillsätt vin och fiskbuljong och låt detta sakta koka ihop tills ca 2/3 återstår.
Tillsätt grädden och koka ytterligare 10 minuter.

4. Sila såsen till en ny kastrull. Smaka av med salt och peppar. Blanda ihop smör och mjöl till en pasta, red av såsen under vispning. Tillsätt slutligen de finhackade örtkryddorna och låt såsen koka 3-5 minuter.

5. Skär laxen i fyra lika stora bitar.

6. Hetta upp en gjutjärnspanna med oljan. Krydda laxfiléerna med salt och peppar. Stek dem sedan gyllenbruna, ett par minuter på varje sida.


Servera laxfiléerna med kokt potatis, örtsås, inlagd gurka och citronskivor.

Garnera gärna med en dillkvist.

Inga kommentarer: