Matklubbens Topplista

måndag, april 29, 2013

Älgfärsbiffar, vitvinspotatis och morötter med rostade hasselnötter.

Så jäkla gott, alltså!

Älgfärsbiffar
400 g älgfärs
2-3 kokta kalla potatisar
1 gul lök, finhackad
1 msk ketchup
1 msk senap
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad timjan
salt
vitpeppar
pepparmix
1 ägg
½ dl grädde
smör

Stek den finhackade löken gyllenbryn i lite smör, låt den svalna.
Finriv den kokta, skalade potatisen.
Blanda ihop lök, potatis och övriga ingredienser med köttfärsen, forma till lagom stora biffar, stek dem gyllenbruna i smör.

Vitvinspotatis
Skala två till tre potatisar per person och koka dem nätt och jämt färdiga i saltat vatten.
Häll av vattnet och låt de ånga av lite innan du skivar ner dem i en skål.
Tillsätt finhackad rödlök.
Häll över ½ dl vitt vin, 3 msk olivolja, flingsalt och vitpeppar. Rör runt. Tillsätt sedan något kryddgrönt, tex krasse.

Morötter med rostade hasselnötter och örter.
Skala och slanta fyra morötter. Koka dem ett par minuter i lättsaltat vatten.
Rosta en näve hasselnötter i en torr stekpanna, passa noga så att de inte bränns. Häll upp på skärbräda och hacka dem.
Hacka valfria örter, persilja och basilika är jättegott.
Häll av vattnet från morötterna, tillsätt en klick smör. Häll upp på uppläggningsfat, strö över nötter och örter, blanda runt.

Till efterrätt blev det jordgubbar, rakt upp och ner. Det enkla är oftast det godaste.

söndag, april 28, 2013

Gurka

Förra sommaren odlade jag gurka på den inglasade balkongen, men jag la ju ner mer tid på kolonilotten och försummade växterna på balkongen, särskilt då gurkplantorna. Jag fick väl ett par gurkor, som visserligen var supergoda, men jag skulle ju ha bundit upp plantorna så att de hade orkat hålla uppe gurkorna. Det ska bli ändring på det i år.

För det första så ÄLSKAR gurkor värme! Det innebär att den tråkiga och kalla sommaren som just passerade förra året var det inte många som lyckades med gurkorna. Dessutom så tycker gurkor om en dragfri miljö med hög luftfuktighet. Duscha plantorna ofta! Detta är en av skillnaderna mot tomater och egentligen är det inte alls idealiskt att odla tomater och gurkor i samma växthus. Om man är så lyckligt lottad att man har två växthus bör man hålla tomater och gurkor separerade.


Sedan är det även viktigt att du odlar sorter som är anpassade för växthusodling. De kräver då som regel ingen pollinering av insekter, utan är självfertila. Man kan dock gärna skaka lite lätt på plantorna då och då för att förbättra pollineringen. Detta gäller även tomatplantor.

Frågan är sedan även hur mycket näring plantorna får? Både gurkor och tomater kräver ganska mycket näring för att ge bra skörd - grundgödsla jorden ordentligt med stallgödsel innan du planterar och använd även flytande gödsel en gång i veckan inder våren och sommaren. Se även till att gurkplantorna har en god tillgång på vatten.

För lite vatten och gödsel, för kallt i växthuset eller för kallt vatten men det som oftast hände var att dom inte plockade bort de 3-4första gurkämnena och då hann aldrig själva plantan bli stor nog att klara av att ge några gurkor. När sedan plantan har vuxit till sig så bör man ha 3-5 gurkor i olika stadier har man fler så tar det längre tid att få dem klara.


Ett bra ekologiskt gödsel som du kan använda till hela köksträdgården är Giva BioBact. Det finns både i mindre flaska och större dunk.


Det är bra att duscha gurkorna ibland för att höja luftfuktigheten, men inte för sent på dagen. Då riskerar man att det blir fukt stående över natten och det brukar gynna svampsjukdomar som mjöldagg.

Plantering i hinkar låter bra! Det är dock ingen nackdel om de skulle vara ännu något större (typ 15-20 liter).

Vad gäller sorter så kommer det ju nya hela tiden - försök läsa på fröpåsen eller plantinformationen om det står att den är resistent mot olika sjukdomar.





Souvlaki, klyftpotatis, grekisk sallad och tzatziki. Och Melonpaj.

Här är det en som längtar till Grekland och den goda maten.

Så nu blir det grekisk middag för hela slanten.

Souvlaki
Ingredienser
4 port.

600 g fläskfilé eller benfritt lammkött av tex steken
1/2 dl olivolja
2 msk pressad citron saft
1 vitlöksklyfta
1 tsk rosmarin
2 krm grovmald svartpeppar
1 tsk salt

Lägg 8-12 små spett av trä (för 4 port) i kallt vatten ca 10 min. Putsa och skär köttet i små kuber.
Trä upp köttet tätt på spetten. Blanda oljan med citronsaft, pressad vitlök, rosmarin och peppar. Pensla spetten med marinaden och låt spetten marinera i kylskåpet minst 2 tim.
Grilla spetten på utegrill, i grillpanna eller i ugnen ca 8 min runt om. Salta spetten.
Servera med klyftpotatis och grekisk bondsallad av tomater, gurka, lök och fetaost.

Tzatziki
Ingredienser
1⁄2 st gurkor
1⁄2 tsk salt
2 dl grekisk matyoghurt
1 st pressad vitlöksklyfta
1⁄2 krm svartpeppar

Gör så här:
Riv gurkan grovt och lägg den på dubbelvikt hushållspapper. Strö salt på gurkan och låt den ligga ca 15 min. Pressa ur saften och blanda gurkan med yoghurt, vitlök och peppar. Gott till souvlakin.

Klyftpotatis

Knepet med att lyckas med klyftpotatis är att först förvälla den, då blir den härligt frasig.
4 personer
Ingredienser
1 kg bakpotatis, eller stora potatisar
2 msk olivolja
1 msk timjan
flingsalt
Tillagning
Sätt ugnen på 250 grader. Tvätta potatisen och skär varje potatis i 6–8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i potatisklyftorna och förväll dem 3 minuter. Ta upp och låt dem rinna av.

Lägg potatisen i en bakpappersklädd långpanna. Blanda med olja, timjan
och salt.
Stek potatisen i övre delen av ugnen cirka 15 minuter. Rör om någon gång
under tiden.

När man är i Grekland får man ofta vattenmelon till dessert, det är gott och fräscht när det är varmt och sommar. I kväll blir det istället en fräsch melonpaj.

Melonpaj
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
½ dl råsocker
125 g smör eller margarin
½ tsk mald ingefära
Fyllning:
Saft och skal av 2 limefrukter
Ca 2 ½ dl vatten
½ dl råsocker
2 ½ msk maizena
½ ogenmelon eller honungsmelon

Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 225° Hacka samman mjöl, råsocker, matfett och ingefära, gärna i en matberedare.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min. Låt det svalna.
Gör fyllningen: Mät upp saften från limefrukten och späd den med vatten till 3 dl.
Blanda limesaft, råsocker och maizena i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt krämen kallna och rör sedan ner limeskalet.
Dela melonen i två halvor ta ur kärnorna och gröp ur små kulor med ett kuljärn. Blanda ner melonkulorna i limekrämen.
Häll limekrämen i pajskalet. Garnera eventuellt med myntablad. Servera pajen genast, gärna med lite lättvispad grädde eller mjukrörd vaniljglass.

Kallrökta laxrullar.

Goda aptitretare före tex en soppa eller som en liten kvällsvickning.
Passar också bra på buffébordet.

200 g kallrökt lax
100 g naturell färskost tex Philadelphia
salt och peppar
1 dl ruccola eller babyspenat
juicen från 1/4 citron

Lägg rökt lax i tunna skivor omlott på plastfolie. Mixa osten med ruccola eller spenat. Blanda i citronsaft. Salta och peppra.
Bred röran över och rulla ihop laxen till en fast rulle. Ställ rullen i kylen.
Skär den i 1-2 cm breda skivor då den stelnat, strö på lite sesamfrön. Servera.

För att få lite sushikänsla blandade vi wasabi och japansk soja och doppade rullarna. Supergott.

Gott med öl till. Jag har hittat en glutenfri öl som är riktigt god. Zatec 4,5% 33 cl Nr 1550 16.90.

Sparrissoppa med lax.

Åå vad jag älskar krämiga soppor.
Här är en riktig vårsoppa på härligt goda spröda sparrisar.

Sparrissoppa med lax.

Ingredienser

1 schalottenlök
2 knippor sparris
1/2 msk smör
1 dl vitt vin
4 dl grönsaksbuljong
1-2 dl grädde
salt
nymalen vitpeppar

100-120 g lax i små kuber stekta i smör

Hacka löken fint. Skär bort två centimeter av sparrisens stjälk. Skiva resten av sparrisen i mindre bitar, men spara knopparna. Smält smöret i en kastrull och fräs löken mjuk. Tillsätt sparrisen och vinet. Låt koka i ett par minuter. Häll på buljongen och grädden och låt sjuda i 12 minuter. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och vitpeppar. Koka sparrisknopparna ett par minuter i lättsaltat vatten.

Servering

Fördela laxkuberna och knopparna i tallrikar, klipp över något kryddgrönt, jag valde kryddkrasse.
Häll i den heta soppan.

Ett gott vin till är Turning Leaf Chardonnay Nr 6696 79kr.



Shoppat till kolonilotten.

Det är bäst att handla när man hittar precis det man tänkt sig, för att inte bli utan.






Söta kex med morot.

Det är gott att fika ute. Äter ju inte produkter med mjöl eller mycket socker, men längtar då och då efter en liten kaka.
Hittade ett recept på IForms hemsida på söta kex med bland annat morot. Supergoda.

SÖTA KEX MED MOROT
Bröd utan mjöl: Klara dig undan alltför många kolhydrater med dessa supergoda morotskex.
33 kex
60 g mandlar
60 g linfrön
55 g cashewnötter
1 stor riven morot, 130 g
2 ägg
½ dl vatten
1 tsk kanel
2–3 droppar flytande stevia (jag valde 2 msk Agavesirap)
En nypa vaniljsocker

Mal mandlar och cashewnötter i en mixer.
Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt smeten vila i 15 minuter.
Bred ut den på en plåt (klädd med bakplåtspapper). Sätt plåten i ugnen och grädda kexen i 180 grader i varmluftsugn i 30 minuter.
Efter 10 minuter tar du ut plåten ur ugnen och delar smeten i ”kexstorlekar” med en kniv.
Sätt tillbaka i ugnen och grädda färdigt. Kexen ska vara ljusbruna och spröda.



Äntligen

Är kolonilotten snöfri. Så nu kan vi när som helst köra igång med vårarbetet. Det ska kanske få torka upp lite mer, innan vi brukar jorden men vi kan börja med snickerijobben.








Diemersfontein Coffee Pinotage

Alltså vilket vin!!
Det passar till allt, så himla enkelt det blev, då behöver man bara köpa ett vin och så passar det till hela måltiden.

Rött vin, Fruktigt & Smakrikt
Sydafrika Western Cape Årgång 2012 Alkoholhalt 14,5 %
Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter
Serveras vid cirka 18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött. Vilt, fläskkött, fågel och chokladdesserter.

Mycket fruktig smak med påtaglig rostad fatkaraktär, inslag av kaffe, mörka bär, choklad och vanilj.
Mörk, blåröd färg.

Mycket fruktig doft med påtaglig rostad fatkaraktär, inslag av kaffe, björnbär och choklad.

Diemersfontein Coffe Pinotage Nr 6315 89kr

Kladdig kladdkaka.

Dessert för mig är ett måste.
Choklad är både nyttigt och gott, så då gör jag en kladdkaka.

Receptet lovade en riktigt kladdig kaka, det skulle det säkert ha blivit också om jag inte hade glömt den kvar i ugnen. Den blev supertorr!
Men smaken var ändå god.

Kladdig kladdkaka
Ingredienser:
2 ägg
0.5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mandelmjöl
1/2 tsk salt

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smält smöret i en kastrull
3. Vispa ägg och socker tills det blir poröst
4. Blanda (försiktigt) samman med mjöl, kakao, vaniljsocker och smör
5. Häll ner smeten i en brödad form
6. Grädda i 15-20 minuter (Den kortare tiden ger en extra kladdig kaka)
7. Låt kladdkakan svalna innan du serverar med vispgrädde och bär.

Vi valde jordgubbar till och ett RÖDVIN som skulle passa perfekt till choklad. Och jag måste säga att det är bland det godaste rödvin jag druckit.

Diemersfontein Coffee Pinotage Nr 6315 89kr den får fem solar av mig.



Färsfyllda paprikor.

Perfekt lunchmat eller till en lättare middag.

Färsfyllda paprikor
4-5 port
4-5 paprikor jag valde avlånga snack paprikor, de är söta och har ett tunnare skal.
1hackad gul lök
400 g blandfärs jag tar min älgfärs
2-3 vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat
1 msk tomatpuré
smör till stekning
salt
nymald svartpeppar
1 msk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
riven Västerbottenost
grovriven mozrella

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Fräs den hackade löken mjuk i lite smör.
Stek färsen och häll på den krossade tomaten, ev. tomatpuré, pressad vitlök.
Krydda till önskad styrka. Låt koka ihop i ca 10 minuter.

Halvera paprikorna och lägg i en ungssäker form. Fyll halvorna med färsblandningen.
Blanda ostsorterna och strö över.

Tillaga i ugn i ca 30 minuter.

Servera med en god sallad.

Kronärtskockor.

Den allra bästa och fräschaste förrätten är nog kokta kronärtskockor med citronsmör.
Kronärtskockorna kan kokas en dag i förväg och värmas försiktigt inför serveringen.

4 personer
Ingredienser
4 st kronärtskockor
2 tsk salt, per liter vatten
4 st citronskivor, ca 1 cm tjocka
Tillagning

1. Skölj skockorna väl. Bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med. Ta bort de nedersta små bladen vid fästet och jämna till bottnarna med en vass kniv. Klipp bort den taggiga spetsen på varje blad. Bind fast en citronskiva i botten på varje kronärtskocka med steksnöre.
2. Lägg skockorna tätt i en kastrull. Häll på kokande vatten så att det täcker. Tillsätt saltet. Koka upp och sjud under lock tills det går lätt att dra loss bladen, ca 30-50 min. Ta upp skockorna med hålslev, lägg dem uppochnervända i ett durkslag och låt rinna av väl.

Ät skockan så här:
Plocka av bladen ett och ett och doppa dem i smält smör eller ett smaksatt tex med citron, peppar och flingsalt. Gnag av den köttiga delen. Innan man äter bottnen tar man försiktigt bort det så kallade skägget med hjälp av en tesked eller kniv.

Citronsmör
100g smör
Finrivet skal från två väl tvättade citron
vitpeppar och flingsalt

Mosa ihop smöret med citronskalet smaksätt med vitpeppar och salt.

Drick ett gott torrt vin till, vi valde Ecologica Torrontes Chardonnay, med hög syra och smör. Nr 6231, 64kr Dessutom ett krav och fairtrade vin.



lördag, april 27, 2013

Tre barn tre fruktträd.

Vi har ju ingen trädgård som vi kan plantera i men vi har en Kolonilott. Men inte så stor så att vi får plats med tre stora fruktträd, men nu har jag kommit på hur jag ska göra. Det blir ett körsbärsträd vid altan och två pelaräppelträd mellan växthuset och gäststugan. De ska stå på var sin sida och bilda en portal. Det kommer att bli coolt.

Jag har hittat en bild i en av mina trädgårdsböcker. Kolla så fint.

torsdag, april 25, 2013

Får vi efterrätt?

Jajamensan.

Glassfylld Chokladrulltårta.

Så perfekt att ha desserter på lut i frysen.


Iskallt

Isar salladen som varit ute på den inglasade balkongen i +27 grader.
Men nu blir den krispig och fin.

Fetaostfyllda bifftomater.

Antal portioner: 4
Ingredienser
4 st bifftomater
100 g fetaost
0.5 st chili
1 burk goda oliver
2 msk olivolja
1 knippe salladslök
1 kruka basilika
salt
svartpeppar

Gör så här
Skär av toppen och gröpa ur kärnhuset. (sparas till tomatsås)
Tärna fetaosten, skär salladslöken, finhacka chilin och repa ner basilikabladen.
Blanda alltsammans med olivolja, svartpeppar och flingsalt.
Fyll tomaterna och grilla på låg värme ca 20 min gärna med locket på.

Dag 4

Nu har det vänt, inatt har jag sovit. Vaknade av väckaren till och med.
Så mycket piggare jag har varit idag, jätteskönt.

Frukost
2 ägg med en dutt kaviar
1/2 grapefrukt
kaffe med mjölk

Lunch
Spenattortilla med laxfjäril och sallad.

Mellanmål
A-fil med bär och en kopp te och ett par tre tryfflar.

Middag
Fetaostfyllda tomater, grillade kycklingspett och en grönsallad.



onsdag, april 24, 2013

Dag 3

Det blir visst bara värre och värre...hahaha

Vaknade 02.50
Somnade om 04.30
Vaknade 07.45 fy attans så jobbigt.

Varför håller jag på så här?

Hela dagen blir ju förstörd. Nåväl inget att göra så mycket åt, det vänder väl får jag hoppas.

Morgonfastedag.

Tänkte börja som vanligt med citronvattnet, men citronerna hade möglat, så det blev ett glas vatten och en stor kopp detoxte.

Lunch
Spenattortilla med kyckling och sallad från igår.

Nu sitter jag på jobbet och njuter av en kopp te och en chokladtryffel.

Chokladens positiva effekt på kroppen:
Forskare vid University of California har presenterat resultatet av sin undersökning. Flavanoler, en undergrupp till flavanoider, finns i kakao (och i rött vin, grönt te, frukt och grönsaker). Men mängden är störst i kakao.
De flavanoler som finns i kakao har en antioxidativ och acetylsalicylsyreliknande effekt, vilket minskar risken för åderförkalkning och proppbildning i artärerna...Det bör dock tilläggas att mängderna är så små att det inte finns någon som helst risk för patienter som ordinerats blodförtunnande medicin att också äta mörk choklad, säger docent Bengt W Johansson, hjärtläkare och tidigare verksam vid hjärtkliniken på Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

För vanliga konsumenter är det tyvärr omöjligt att ta reda på vilken choklad som är mest flavonolrik. Det kräver ingående laboratorieanalyser. Men helt klart är ändå att mörk choklad med hög kakaohalt är hälsosammast. Den innehåller dubbelt så hög halt av antioxidanter som mjölkchoklad. Man bör dock undvika att dricka mjölk till, eftersom det visat sig förstöra den antioxidantiska effekten.

En annan rapport gjord av en holländsk forskargrupp visar att mörk choklad innehåller stora mängder catechiner som är en typ av antioxidanter. Catechiner har en positiv effekt på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar.

Under en ettårsperiod uppskattades intaget av choklad och te hos 6250 män och kvinnor i åldern 1-97 år. I gruppen var te den största källan till catechiner, 55% av intaget, medan choklad stod för 20% av intaget. Hos barn och ungdomar var det dock choklad som var den största catechinkällan. Analyser visade att mörk choklad innehåller 53,5 mg catechiner per 100 g choklad. Motsvarande siffra för ljus mjölkchoklad var 15,9 mg/100 g. Svart te innehöll 139 mg/100 ml dryck.

Så då är det bara att fortsätta och njuta av mitt svarta te och chokladtryfflar, jag tror att jag tar en till... tihihi.


tisdag, april 23, 2013

Dag 2

Dagen som varit.

Ledig dag.

Vaknade 04.10
Somnade om 05.30
Vaknade 07.30, tröttare än tröttast, bläää.

Frukost
1 kopp kaffe
2 glutenfria knäckemackor med skinka

Kl 10.00 nya naglar. Trodde att jag skulle svimma, efter att ha suttit med armarna rakt ut i en timme. Men jag klarade mig, men usch vilken obehaglig känsla.

Lunch
Det börjar bli tjatigt, Grönsaks och kycklingsoppa, men nu är den slut.

Kl 13.00 Ansiktsbehandling. Gu så skönt och behövligt. Måste skärpa mig och göra detta mer regelbundet, som jag gjorde förr.

En tur på stan, bytte skor till Åke strosade runt lite, avslutade med en fika på jobbet.

Storhandling på Coop, nu är kylen packad. Sicken skön känsla. Nu kan jag laga en massa god och nyttig mat.

Middag
Spenattortilla med kycklingfiléer.

Spenattortilla
6 portioner

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
400 g spenatblad
Salt och svartpeppar
4 ägg
1 burk ricottaost 350 g
salt och svartpeppar
1 pkt halloumi 200 g
2 msk hackade pistaschmandlar

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka lök och vitlök.
Bryn i olja några minuter.
Tillsätt spenatbladen och låt steka några minuter, salta och peppra. Lägg blandningen i en liten ugnsform.
Vispa ihop ägg, ricottaost, salt och peppar och häll blandningen över spenaten.
Skär halloumin i skivor och stek dem gyllenbruna i lite olja. Fördela dem över formen och strö över nötterna.
Sätt in i ugnen i 20 minuter. Låt svalna och skär upp tortillan i sex bitar.






måndag, april 22, 2013

Middag Dag 1

Lax, avocado och grönsallad.


Planerar

Kolonilotten för fulla muggar. Det är ju så lugnt på jobbet så jag tog med mig ritningen och alla fröpåsar med mig idag. Då kan jag sitta och fundera hur jag ska plantera i rabatterna mellan kunderna. Det är så vansinnigt roligt.
Men oj så mycket jobb vi har där ute. Men det är kul och det får ta den tid det tar, vi betar av det ena efter det andra. Det är ju därför vi skaffade lotten, för att kunna odla och att ha ett trevligt ställe att vara på när vi är lediga.

Får väl ragga ihop ett gäng frivilliga och sen när vi är klara bjuda på värsta grillfesten, ha ha ha.

Här ser ni ett axplock från en del av de blommor jag ska plantera. På vissa ställen blir det mycket färg och på andra blir det lite lugnare.











Lunch Dag 1

Det blir en repris från förra veckan och jag tror banne mig att den var allra godast idag.



Periodisk fasta V 17 Dag 1

Fastedag idag så nu dricker jag hela förmiddan. Börjar med varmt citronvatten 21/2 dl med 1/2 pressad citron.
21/2 dl vatten
1 stor mugg Detoxte
När jag kommer på jobbet blir det
21/2 dl vatten så många glas jag känner för fram till kl 12
Brukar dessutom göra en kopp av något gott te, som jag smuttar på
1 kopp kaffe med lite mjölk runt kl 11, då jag är klar med brödet.

Lunch
Grönsaks och kycklingsoppa. En knäckemacka med ost.

Eftermiddag
Smoothie

Middag
Laxgratäng med sallad
Dessert: yoghurt med jordgubbar.

söndag, april 21, 2013

Middag Dag 6

Omelett och prinskorv. Enkelt gott och mättande.



Ugnsomelett med svampstuvning

1 1/2 msk vetemjöl eller kokosmjöl
5 dl mjölk
4 ägg
2 krm salt
2 krm vitpeppar
smör till formen

Stuvning
1 l kantareller
smör till stekning
1 tsk salt
1-1 krm peppar
3 dl vispgrädde eller mellangrädde
maizena majsstärkelse

Sätt ugnen på 200°C.
Vispa mjölet med lite av mjölken till en slät redning. Blanda med resten av mjölken och koka upp under omrörning. Låt svalna.
Vispa sönder äggen och tillsätt mjölk, salt och vitpeppar. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Stuvning: Ansa svampen och skär den ev i mindre bitar. Smörstek svampen tills den är genomstekt. Salta och svartpeppra.
Späd med grädde och red med maizena till önskad konsistens.
Fördela stuvningen över omeletten. Garnera med persilja eller annat grönt.

Lunch Dag 6

Kyckling med ångkokta grönsaker och en msk bea.

Jag såg på Trädgårdsonsdag och kocken Tarek gjorde en bearnaise på ett idiotsäkert sätt så att den inte skär sig så lätt. Här kommer receptet.

2 st schalottenlök
2-4 klyftor vitlök
2-3 tsk chiliflakes
3 st äggulor
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
250 g smör

Hacka schalottenlök och vitlök mycket fint och fräs i en kastrull med en liten klick smör tills det har blivit gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Tillsätt vatten, vinäger, chiliflakes och äggulor. Skär smöret i små kuber.

Ställ tillbaka kastrullen på svag till medelhög värme och vispa oavbrutet. När såsen börjar tjockna, tillsätter du smöret lite i taget och vispar ut det i den varma såsen. Håll noggrann koll på värmen då såsen absolut inte får koka! Blir såsen för varm tillsätter du genast lite kallt vatten och tar bort kastrullen från spisplattan. Vispa hela tiden!

Fortsätt tills allt smör har hamnat i såsen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer chili.

Frukost Dag 6

Till söndagsfrukost blir det glutenfritt knäcke med ost och gurka och en kopp chaite.

Så gott.

Middag Dag 5

Vi gick ut och åt med Amanda och två av mina jobbarkompisar och den enes man.
Det blev på Lottas och jag åt
Pepparstek med en massa tillbehör. Jag åt inte upp allt för det är så sjukt mycket olika tillbehör, det är friterade lökringar, en skål med sallad, en ugnsbakad tomat, ångkokta rotfrukter, pommes, rödvinssås, bearnaisesås. Jag åt mest kött och lite av allt annat oj, så mätt jag blev.

Till det drack jag ett glas vin.

Pepparstek

Antal portioner: 4
Ingredienser
600 g oxfilé av mittbit i 8 bitar
6 msk krossad peppar (vit och svart blandad)
1 dl cognac
4 msk finhackad schalottenlök
2 dl kraftig kalvsky
2 dl grädde
1 tsk dijonsenap
Salt
smör till stekning
6 dl haricots verts, kokta till servering

Gör så här

Klappa in oxfilén med peppar och krydda med salt.
Bryn oxfilén noggrant runt omkring i smör i ca 4 minuter.
Flambera i cognac.
Tillsätt schalottenlök och rör om så att alla stekjuicer löser sig.
Tillsätt kalvfond och grädde och koka ihop till fin konsistens.
Smaksätt med salt och dijonsenap.
Låt pepparsteken koka med i såsen, under sista minuten.
Servera med kokta haricots verts.

Och så en flytande dessert. Mums!
Det kändes bättre att ta en kaffedrink än en hel dessert.

Kaffe Karlsson
Drinkrecept
1 cl cointreau
3 cl baileys
kaffe
grädde

häll ingredienserna i ordningen ovan i ett vinglas
toppa med ca en centimeter grädde
strö lite brun farin överst

Smakar lite som romerska bågar.



lördag, april 20, 2013

Lunch Dag 5

GREKISK SALLAD
Vill bara påminna om hur gott och fräscht det är med grekisk sallad. För att inte tala om hur vacker en grekisk sallad är!

Antal portioner
2 portioner
Ingredienser
1⁄2 st rödlök
1 st paprika
2 st tomater
1⁄4 st gurkor
2 dl blandad grönsallad
8 st svarta oliver
100 g Fetaost
1⁄2 krm svartpeppar
1⁄2 msk färsk oregano
1⁄2 msk vinäger
olivolja
Gör så här:
Skala och skiva löken. Kärna ur paprikorna. Skär paprika, tomater, gurka och sallad i bitar. Blanda alla grönsaker i en vid skål. Strö över oliverna och osten i bitar. Krydda med peppar och oregano. Droppa över vinäger och lite olja.