Matklubbens Topplista

torsdag, februari 28, 2013

En helt galen längtan

Jag ser inte mycket på tv. Men jag följer vissa program och serier.
Jag följer Farmen.
Det är egentligen inget program jag gillar så där jätte mycket, för det anspelar på att knäcka varandra psykiskt, vilket gör att jag blir så upprörd, så jag får hjärtklappning.

Men när jag ser deras helt igenvuxna grönsaksland, får jag en helt galen längtan efter att rensa ogräs. Kupa potatis. Gallra morötter. Plocka jordgubbar.
Men snart är vi där.







Väljer

Locket, grädden och mandelmassan.
Resten får va.

Nytt projekt

Mer garn.
Nu blir det en halskrage till den nya lilla jackan.

Klart.

Bäbisbyxorna är färdiga.

Lovely

Min nyinköpta mjuka vårjacka, i en underbar färg. Vi har ett helt fantastiskt väder, + 7 grader, dock minst två månader för tidigt, jag klagar inte och det inspirerar till att handla lättare plagg.
Men det funkar också att ha den under en vinterjacka om det skulle behövas. Hoppas verkligen att den kalla tiden är förbi, fastän det varnas för kallare väder.

Åååå Näääj, 1,3,2!

Upptäckte just att jag har lyssnat på bok ett och tre!
Har alltså hoppat över andra boken.
Tyckte väl att boken började så rakt på och det kändes som om jag hade missat något i handlingen. Nåväl, nu vet jag i alla fall, hur det slutar. Lyckligt.

Jamen just, vilka böcker är det då? Jo det är de omtalade E L James, Femtio Nyanser av honom, Femtio Nyanser av mörker och Femtio Nyanser av frihet.

Jag lyssnar nu då, på den andra boken. Får väl tänka bort lite, att jag vet saker som man inte ska veta, men samtidigt får jag ju ihop det hela.

Jag tycker böckerna är ganska bra, men ibland blir man ganska trött på vissa delar, det är lite väl ingående beskrivningar om sexet, och i deras mailkonversation, läser hon upp adressaten varje gång, dvs hela tiden. Det känns som om hela första boken bara handlade om det, sex och mailing, lite tjatigt.

En liten dröm för mandelälskare.

Mazarinbakelse

150 g smör
300 g mandelmassa
4 ägg
2 msk mjöl

Garnering
Jordgubbar
Vispad grädde

Rör ihop mandelmassa och smör, tillsätt ett ägg i taget och rör i mjölet.
Klicka ut smeten i muffinsformar (ca 15 st), grädda på 150 grader i ca 15 minuter.
Låt svalna.
Dekorera med vispad grädde och färska jordgubbar.



En chokladälskares dröm.

Fudgetårta.

Botten
150 g smör
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk Baileys
1 ½ dl manitoba cream
½ dl kakaopulver
1 tsk bakpulver

Chokladfudge
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
75 g smör
Till servering
1 msk kakaopulver
vispad grädde

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg och sockersorterna.
Sikta i mjöl, kakaopulver och bakpulver.
Rör i det smälta smöret och Baileys.
Häll smeten formen.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
Blanda vispgrädde, strösocker, sirap och mörk choklad i en kastrull.
Låt koka under omrörning 10-15 minuter till en tjock och blank smet.
Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
Pudra över kakao och servera med vispad grädde.

onsdag, februari 27, 2013

Skyltning.

Jag skyltar om.
Vräker ner överblivet surdegsbröd i vårt skyltfönster.
Tankarna för mig till stenar på en klipphäll.




Behöver en båt!

Vår gata ligger under vatten. Det var inte lätt att ta sig till jobbet idag.
Jag hade behövt en båt till jobbet och skridskor på vägen hem.
Helt galet.
Snön är jobbig både när den kommer och när den ska bort.

Libanesiskt.

I kväll After Work med jobbet, vi blev sex stycken, lite dålig uppslutning kan man tycke, men fantastiskt lugnt och trevligt, vi han med att både se och prata med varandra. Vi fick dock vandra fram och tillbaka mellan tre krogar innan vi fick bord. Till slut hamnade vi på Balder och de hade en helt underbar Libanesisk buffé.
Efter middan gick vi vidare till Costas för att avsluta kvällen med gott kaffe.

Nu är jag hemma, summerar kvällen med en kopp te.

Ikväll kommer jag att sova gott.

Önskar er alla en riktigt god natt.

Morgonpigg.

Nu är allt i sin ordning, eller...
Jag vaknar i alla fall runt sex och känner mig pigg och utvilad. En riktigt skön känsla.
Är det ljuset möjligen eller är det för att två av fyra tråkiga månader är avverkade.

Igår morse var jag så taggad att ta en långpromenad till jobbet med stavar, minst en timme. Men när jag kom ut så möttes jag av världens ishalka och blåst. Så det blev en kortare promenad, dock något längre än vanligt. Vad jag längtar efter bara gator. Och då kan man börja cykla igen, jippi.

På jobbet har vi så roligt, min nya arbetskamrat är så glad och positiv och vi kan prata om allt. Det, är nog också en bidragande orsak till att jag känner mig piggare.

Ikväll är det Afterwork. Det ska bli spännande att träffa de andra butikernas personal under mer avslappnade former.

Men nu blir det in i duschen.

Ha en riktigt skön onsdag, alla godingar.
Pussellipuss.

Ps. Våra tandborstar hamnar så roligt,
"Are you talking to me?"

tisdag, februari 26, 2013

Vill ha så mycket.

Tog en promenad i eftermiddag när jag fick avlösning på butiken.
Gjorde lite ärenden, strosade sedan runt lite och hamnade på Tehörnan.
Hittade ljuvliga tekoppar. Men jag har ju hur, många som helst, så det blir inga nya.
Kolla bara så fina. Jag älskar att dricka ur vida och tunna koppar.
Vill ha allt på bilden här nedan.





måndag, februari 25, 2013

Drömmer.

Sitter på jobbet och drömmer om inredning. Vill få in en skrivbordsplats med hyllor och förvaring av pärmar och plats för alla mina fröpåsar och planer på odling av Kolonilotten. Sätta upp en ritning över hela lotten på väggen. Med färger, val av växter, hur vi ska utforma infarten, hur vi ska placera alla byggnader. En plats som man kan stänga igen och gömma bort när man inte behöver den. Och jag vet var, ska bara övertyga Åke om det också.



Fullmåne.

= orolig natt!
Fy tusan vad jag har sovit dåligt, drömt mardrömmar, svettats och druckit vatten och varit upp på toan tre, fyra gånger.

Inte som förra natten då jag drömde ljuvliga drömmar om att ta hand om en liten indisk flicka på dagarna, vars föräldrar kom med massor av väldoftande och välsmakande indisk mat, för att flickan skulle känna sig hemma.

Det är fantastiskt att man kan drömma känslan av både fruktan, som i natt och lukter och smaker som i drömmen från förra natten.

Jag läser på Wikipedia:
Fullmåne, den period då hela den synliga halvan av månen är upplyst.

Fullmånens ljus utnyttjades förr till utomhusaktiviteter som skörd, jakt och fiske.

Fullmånen i folktro

Fullmånen har alltid ansetts ha övernaturliga egenskaper. Den har ansetts frammana monster som varulvar.

Det vill jag lova, i natt var jag jagad av monster i mina drömmar.

Jag minns när jag var liten och det var fullmåne på vintern och det lyste upp och skaren gnistrade, då tyckte jag att det var så vackert och inte kusligt. Jag kunde inte sova, men det gjorde ingenting. Jag bara njöt av det fantastiska ljuset, som lyste in och gjorde rummet mysigt. Jag är ju uppvuxen i en lite by i en av Norrlands urskogar utan allmän gatubelysning. Så då var det välkommet med lite gratis ljus under det mörka vinterhalvåret.

söndag, februari 24, 2013

Skratta eller gråta?

Åke sa: Idag är det 10 månader till julafton!

Hahaha, man kan verkligen se saker ur olika synvinklar.

Fjällfisken.

Kvällens middag.
Egenhändigt fiskad av make och dotter.
Provade att krydda med en fiskkrydda Åke fick i present en gång.
Serverad med ugnsrostade rot- och grönsaker med riven parmesan.

Jag måste säga utan att skryta, detta var tusen gånger godare än fisken jag åt igår på Bishops. Rena lyxmiddagen till reapris.







Favorit Nr 1!

Bland alla alternativa bröd jag bakat hittills Nu bytte jag ut det mesta av det glutenfria mjölet mot skrädmjöl och fick faktiskt ett bättre resultat.

Favorit limpa!
1 bröd i en avlång brödform
2,5 dl skrädmjöl
1,5 dl glutenfri mjölblandning, grov
1dl bovetemjöl
1/2 dl krossade linfrön
1/2 dl boveteflingor
1dl grovt hackade Hasselnötter
1dl pumpakärnor
1dl delade aprikoser
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk honung
1 grovrivet äpple
4,5 dl naturell yoghurt

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett tillklippt bakplåtspapper i botten av formen.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt sist äpplet och yoghurten, blanda allt väl. Häll ner degen i formen, grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Grädda brödet utan form de sista fem minuterna. Låt brödet kallna under bakduk. Skiva upp det och frys in. Ta sedan ut de skivor du behöver och tina dem i brödrosten. Mums filli baba.

Små Citroner Gula

Filmen vi såg i eftermiddag. Den var faktiskt riktigt bra. Har ju läst boken med samma namn, minst fyra gånger, och då skapar man sig en bild av hur allt och alla ska se ut. Men jag tycker att de har lyckats riktigt, riktigt bra. Boken känns mer allvarlig och filmatiseringen är ju mer en komedi. Jag är klart nöjd.

Åh, nu blev jag sugen att läsa boken igen.

Även boken Hundraåringen, som klev ut genom fönstret och försvann, ska ju bli film, det ska verkligen bli spännande att se hur den blir.

Två saker samtidigt.

När man gör det, så är man inte riktigt uppmärksam på den ena saken, eller så var det bara det att jag läste beskrivningen slarvigt i detta fallet. I alla fall så har jag stickat så mycket på byxorna, så det är dags att sticka benen. Dom stickas var för sig på strumpstickor, smart, bara räta maskor och inga sömmar att sy ihop eller som skaver på lillbäbisen.
Men, man ska minska vartannat och vart tredje varv och jag läste, vart tredje och vart fjärde varv, som var för en storlek större. Suck! Så nu är det bara att riva upp. Bläääää, 15 varv åt hällvitte!

Sköna söndag.

Tog oss en rejäl sovmorgon lagom till skidstafetten.
Solen sken in genom vardagsrumsfönstret rakt på mig där jag satt i soffan. Så jäkla underbart, jag behöver verkligen ljuset och värmen nu.
Jag tog mig en promenad till Ica för att posta ett brev och för att köpa yoghurt till brödbaket, så underbart det var där ute, hade kunna gå en lång promenad, men hade andra planer idag.
Brödbak, stickning och bio.


Mattor.

Skulle vilja ha en heltäckningsmatta i hallen, direkt där man kommer in, som täcker halva golvet eller fram till matrumsdörren. Skulle helst vilja ha en i rosa och gråa toner, men kolla in heltäckningsmattan i biblioteket på Bishops, den är ju skitsnygg, bra färger också där inte smutsen syns så väl.

Förresten; som vanligt vill jag bara påminna om att kommentarer alltid är uppskattade. Idag har 71 unika besök registrerats på sidan men inte en kommentar hittills. Skämmes!



lördag, februari 23, 2013

Lat.

Får man va, när man jobbat sex dagar och hela dagar, dessutom. Då får man gå ut och äta lördagsmiddag. Torskrygg med musslor, men dom lämnade jag, gillar inte skaldjur.

Så skönt att bara få sätta sig ner och bli serverad och få äta, i lugn och ro utan att behöva hoppa upp och ner för att expediera kunder.

fredag, februari 22, 2013

Mormorsruta.

Eftersom jag blir så allergisk av merinoullen så har jag börjat på filten med mormorsrutor. För utan handarbete kan jag ju inte vara, hahaha.
Fatta så himla roligt och kreativt det är att mixa och blanda färgerna det kan man ju göra i det oändliga. Jag ska virka 45 rutor allt som allt, och jag tror att jag skulle kunna göra 45 helt olika, men det blir nog bäst om jag gör i alla fall fyra av samma för att det inte ska bli allt för oroligt.

Filten är virkad i dubbelt garn av Drops Alpaca, det garnet är jag också allergisk mot så istället virkar jag filten i Victoria 100% Bomull.

Jag har även valt andra färger.
Men här nedan är ursprungsfärgerna. Vill du veta mina, så hör av dig. Annars, välj dina egna favoriter.

BabyDROPS 19-22
DROPS design: Modell nr Z-074-by
-----------------------------------------------
Mått: ca 70 x 100 cm
Garnåtgång: DROPS ALPACA från Garnstudio
350 g nr 0100, natur
50 g nr 2110, ljusgul melerad
50 g nr 2923, lingul
50 g nr 2915, orange
50 g nr 2921, ceris
50 g nr 3140, ljus rosa
50 g nr 0618, ljus beige mix
50 g nr 7300, lime
50 g nr 2917, ljus turkos
50 g nr 2918, turkos

DROPS VIRKNÅL NR 5 - eller det nålnr du behöver använda för att 1 ruta ska mäta ca 12 x 12 cm.

FÄRGER PÅ RUTORNA:
A (Virka 3 st): Upplägg + varv 1 = ljus rosa, varv 2 = lingul, varv 3 = ljusgul melerad, varv 4 + 5 = natur.
B (Virka 5 st): Upplägg + varv 1 = ljusgul melerad, varv 2 = turkos, varv 3 = lime, varv 4 + 5 = natur.
C (Virka 5 st): Upplägg + varv 1 = orange, varv 2 = ljus rosa, varv 3 = lime, varv 4 + 5 = natur.
D (Virka 3 st): Upplägg + varv 1 = ljus turkos, varv 2 = ceris, varv 3 = ljus beige mix, varv 4 + 5 = natur.
E (Virka 4 st): Upplägg + varv 1 = ljusgul melerad, varv 2 = turkos, varv 3 = ljus turkos, varv 4 + 5 = natur.
F (Virka 5 st): Upplägg + varv 1 = orange, varv 2 = ljus turkos, varv 3 = ljus rosa, varv 4 + 5 = natur.
G (Virka 3 st): Upplägg + varv 1 = ljusgul melerad, varv 2 = lingul, varv 3 = ceris, varv 4 + 5 = natur.
H (Virka 5 st): Upplägg + varv 1 = lingul, varv 2 = ljus rosa, varv 3 = ljus beige mix, varv 4 + 5 = natur.
I (Virka 2 st): Upplägg + varv 1 = ljus beige mix, varv 2 = lime, varv 3 = ceris, varv 4 + 5 = natur.

= totalt 35 rutor.
------------------------------------------------
FYRKANTIG RUTA:
Virka 6 lm med 2 trådar med nål 5 och slut dem till en ring med 1 sm i första lm.
VARV 1: 3 lm, 15 st om ringen, avsluta med 1 sm i 3:e lm från början av v = 16 st, vänd arb.
VARV 2: 3 lm, 2 st i 1:a st, * 2 lm, hoppa över 1 st, 3 st i nästa st *, upprepa *-* totalt 7 ggr och avsluta med 2 lm och 1 sm i 3:e lm från början av v = 8 st-grupper, vänd arb.
VARV 3: 3 lm, 1 st om första lm-bågen, 1 lm, 2 st om samma lm-båge, * 1 lm, 2 st om nästa lm-båge, 1 lm, 2 st om samma lm-båge *, upprepa *-* totalt 7 ggr och avsluta med 1 lm och 1 sm i 3:e lm från början av v, vänd arb = 8 st-grupper.
VARV 4: 2 lm, 2 hst om första lm-bågen, 1 lm, * 3 st om nästa lm-båge, 3 lm, 3 st om nästa lm-båge, 1 lm, 3 hst om nästa lm-båge, 1 lm, 3 hst om nästa lm-båge, 1 lm *, upprepa *-* totalt 3 ggr, 3 st om nästa lm-båge, 3 lm, 3 st om nästa lm-båge, 1 lm, 3 hst om nästa lm-båge, 1 lm och avsluta med 1 sm i 2:a lm från början av v, vänd arb.
VARV 5: Virka sm till mitten av lm-bågen, * 2 lm, 1 fm om nästa lm-båge, 2 lm, om nästa lm-båge virkas det: 1 hst, 2 st, 3 lm, 2 st och 1 hst (= i hörnet), 2 lm, 1 fm om nästa lm-båge, 2 lm, 1 fm om nästa lm-båge *, upprepa *-* totalt 3 ggr, 2 lm, 1 fm om nästa lm-båge, 2 lm, om nästa lm-båge virkas det: 1 hst, 2 st, 3 lm, 2 st och 1 hst (= i hörnet), 2 lm, 1 fm om nästa lm-båge, 2 lm, avsluta med 1 sm i sm i början på v.

MONTERING:
Placera rutorna med 5 rutor på bredden och 7 rutor på höjden – se foto för färgföljd. Virka rutorna tills med 2 trådar natur med nål 5 – rutorna virkas först tills på tvären så här (lägg 2 och 2 rutor på varandra aviga mot aviga och virka dem tills genom båda lagren) – se också fig.1: 1 fm i första lm-bågen (= hörnet) på första rutan, 2 lm, 1 fm i hörnet på andra rutan, * 3 lm, 1 fm i nästa lm-båge på första rutan, 2 lm, 1 fm i nästa lm-båge på andra rutan *, upprepa *-* totalt 4 ggr, 3 lm, 1 fm i sista lm-bågen (= hörnet) på första rutan, 2 lm, 1 fm i sista lm-bågen (= hörnet) på andra rutan, 3 lm, 1 fm i hörnet på tredje rutan, 2 lm, 1 fm i hörnet på fjärde rutan osv bortöver till det är virkat 5 och 5 rutor tills på tvären. Fortsätt med 3:e raden nedöver osv. När alla rutorna är virkade tills på tvären virkas de tills på längden på samma sätt.

VIRKAD KANT:
Virka en avslutande kant runt hela filten med nål 5 med 2 trådar natur.
VARV 1 (virkas på avigsidan): Virka 3 st om varje lm-båge med 1 lm mellan varje st-grupp (det virkas också 1 st-grupp i varje övergång där rutorna är virkade tills). I varje hörn virkas det 3 st, 3 lm och 3 st om samma lm-båge, vänd arb.
VARV 2: Virka 1 fm om första lm-bågen, * 3 lm, 1 st i den första av de 3 lm, 1 fm om nästa lm-båge *, upprepa *-* runt hela filten. OBS: I varje hörn virkas det en extra båge så att hörnet blir fint och inte stramar.



"-För en liten frysen ändalykt..."

Cozy and Cute by Drops Design

Ett par sköna byxor till den lilla bäbisen.
Men jag blir så allergisk av garnet, baby merino ull, så jag kan bara sticka korta stunder.

BabyDROPS 21-36
DROPS Design: Modell nr BM-042-by
Garngrupp A
--------------------------------------------------------
Storlek: 1/3 - 6/9 - 12/18 mån (2 - 3/4) år
Stl i cl: 56/62 - 68/74 - 80/86 (92 - 98/104)
Garnåtgång: DROPS BABY MERINO från Garnstudio
100-100-100 (150-150) g nr 02, natur

DROPS STRUMPST och RUNDST (40 cm) NR 2,5 – eller det st.nr du måste använda för att få 26 m x 34 v i slätst på 10 x 10 cm.
DROPS STRUMPST och RUNDST (40 cm) NR 2 - till resårer.
-----------------------------------------------
MINSKNINGSTIPS:
Börja 2 m före markören och sticka så här: 2 rm tills, lyft 1 m som om den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över.
------------------------------------------------
BYXA:
Arb stickas runt från livet och ned.
Lägg upp 142-150-160 (166-172) m på rundst 2 med natur - v början = mitt bak. Sticka resår 1 rm, 1 am När resåren mäter 4 cm, byt till rundst 2,5. Sticka 1 v rätt SAMTIDIGT som det minskas 16-18-22 (22-22) m jämnt fördelat = 126-132-138 (144-150) m.
FÖRHÖJNING BAK: nu stickas slätstickn samtidigt som det stickas förhöjning bak så här: Sticka 10-11-11 (12-12) m från v början, vänd arb (för att slippa hål tas 1:a m lös av när det stickas tillbaka och tråden stramas lite). Sticka 20-22-22 (24-24) m och vänd arb. Sticka 30-33-33 (36-36) m och vänd arb. Sticka 40-44-44 (48-48) m och vänd arb. Fortsätt så genom att sticka 10-11-11 (12-12) m mer för varje gång innan det vänds 8 ggr till (= 12 förkortade v). Sedan fortsätts det med slätstickn runt över alla m.
ÖKNINGAR: När arb mäter 13-16-17 (18-19) cm från livet (mätt mitt fram) sätts det en markör i början på v och en markör efter 63-66-69 (72-75) m (markerar fram och bak på byxorna). Sedan ökas det 1 m på varje sida av dessa markörerna (= 4 m ökade per v) på vart 3:e v totalt 6 ggr = 150-156-162 (168-174) m. Efter sista ökningen mäter arb ca 18-21-22 (23-24) cm från livet (mätt mitt fram).

BEN:
Sticka 75-78-81 (84-87) m – börja att sticka mitt bak och sätt de resterande m på 1 tråd. Sticka runt på strumpst - sätt en markör på insidan av benet = v början.
Sedan minskas det 1 m på varje sida av markören – LÄS MINSKNTIPS: totalt 14-13-12 (11-10) ggr på STL 1/3 MÅN: Växelvis vartannat och vart 3:e v, STL 6/9 MÅN: Växelvis vart 3:e och vart 4:e v, STL 12/18 MÅN: Växelvis vart 4:e och vart 5:e v, STL 2 ÅR: Växelvis vart 6:e och vart 7:e v och STL 3/4 ÅR: Växelvis vart 9:e och vart 10:e v = 47-52-57 (62-67) m.
När arb mäter ca 31-37-40 (46-53) cm från livet byts det till strumpst 2. Sticka 1 v rätt SAMTIDIGT som det ökas 11-12-13 (16-17) m jämnt fördelat = 58-64-70 (78-84) m. Sedan stickas det resår = 1 rm, 1 am tills byxan mäter 36-42-46 (52-59) cm från livet (resåren kommer då att mäta ca 5-5-6 (6-6) cm). Maska av löst i resår.
Sticka det andra benet på samma sätt.


tisdag, februari 19, 2013

Idag gör jag garnbollar!

Det är inte svårt, det gäller bara i det här fallet att få dom tillräckligt små.

Klipp ut två pappcirklar i samma diameter du vill ha bollen. Klipp ett runt hål i mitten av varje (ca 1 cm stort om cirklarna är 4 cm). Lägg cirklarna på varandra. Ta gran på en nål och trä igenom hålet en massa gånger tills det är helt fyllt och cirklarna är jämnt täckta med garn. Stick in en sax mellan cirklarna och klipp runt dem (så att alla trådar klipps av). Knyt en garnbit hårt mellan cirklarna, så att alla trådarna sitter fast. Ta bort cirklarna. Klart!
Kanske du måste frisera till garnbollen lite om den är ojämn.



måndag, februari 18, 2013

Bebismössa.

Koftan är klar, ska bara fixa knappar.
Har stickat en bebishjälm, ska bara sy ihop den, göra snoddar och en liten tofs.





söndag, februari 17, 2013

Söndagsmiddag.

Jag hämtade Amanda och Mårten på flyget och sen åt vi middag tillsammans.
Kyckling med klyftpotatis, sallad och pesto.

Hittade ett recept på pesto med cashewnötter som blev väldigt lyckat!!

ca 1 dl cashewnötter
ca 1 dl parmesanost
1 kruka färsk basilika
Salt, vitpeppar och vitlök efter smak
olivolja

GÖR SÅ HÄR:

Riv parmesanosten. Mixa cashewnötter, riven parmesanost, basilika, vitlök och lite olivolja. Häll på mer olivolja till lagom konsistens.

Till dessert blev det vår senaste favorit Toscapäron serverat med glass den här gången.

Ett gott och enkelt recept på toscapäron.
Tid: 25 min varav 15 min i ugnen
4 portioner
Ingredienser:
1 burk (ca 8 st) päronhalvor i sockerlag
Toscasmet:
50 g smör
1 påse (ca 35-50 g) mandelspån
0.75 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Gör så här:
Smörj en ugnsfast form. Häll av spadet från päronhalvorna. Lägg päronhalvorna i formen.

Gör toscasmeten. Ta fram en kastrull. Smält matfettet. Tag kastrullen från värmen.

Rör ner mandelspån, socker, mjöl och mjölk. Rör till en jämn smet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp under omrörning och låt sedan sjuda ett par minuter tills smeten tjocknar.

Klicka ut toscasmeten över päronen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 225°C i 15 minuter tills toscasmeten fått fin färg.

Och katten har hittat sin favoritplats, i brödkorgen! Hahaha så roligt det såg ut, när jag upptäckte henne sittande där.

Nu ser vi Så ska det låta, och har det avslappnat och mysigt.





lördag, februari 16, 2013

Längtan

Jag blir en helt annat person på vintern och mitt rätta jag kommer fram när våren ljuset solen och värmen kommer tillbaka.
Jag, bara måste, se till så att jag kan resa till solen, ljuset och värmen under den mörka delen av året, för att hitta tillbaka till mig själv.








Plockmat.

Man är sugen på nå't gott på eftermiddan. Särskilt när man hoppat över lunchen. Men nu har jag förstört middagsaptiten.
Nåväl, jag får värma lite soppa från gårdagen.

Bästa medecinen.

Mot stress, det är att slappa med en katt. Dom kan verkligen konsten. Och det smittar av sig. Jag skulle kunna sitta så här hela dagen, om det inte var för att jag har vissa måsten hahaha.

fredag, februari 15, 2013

Tre rätters.

Med äldsta syrran och systerdotter.
Så underbart det är att umgås med nära och kära, man vill aldrig att kvällen ska ta slut.

Kvällens middag. Vi började med en god sallad.

Sallad med bönor och fetaost.
4 portioner
300 g blandad sallad t.ex., rucola, spenat, roman, mangoldskott
300 g blandade tomater , nedskurna
1 paket Feta Ekologisk , bruten i mindre bitar
1 förpackning Blandade Bönor Ekologiska (380 g), sköljda
4 msk Olivolja Ekologisk Extra Vergine
3 msk Rödvinsvinäger Ekologisk
salt
peppar
Italiensk salladskrydda

Så här gör du
Blanda tomater och bönor med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner salladsbladen och osten och servera genast, gärna med ett gott surdegsbröd.

Huvudrätt, fisksoppa.

Seljanka

30 minuter
Ingredienser
4 portioner
500 g laxfilé, gärna biten närmast huvudet
1 purjolök, i bitar
2 morötter, i bitar
4 potatisar, i bitar
2-3 selleristånd, tunt skivad
2 msk smör
1,5 finhackad vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1 liter fiskbuljong
2 lagerblad
2 tsk torkad timjan, eller smaka av med färsk
1 dl gröna oliver, skivade
2 krm vitpeppar
1 krm salt
0,25 hackad dill
Servering:
1 dl crème fraiche, eller yoghurt 10% eller aioli
lantbröd
Gör så här

Skär laxen i 2-3 centimeter stora, skinn- och benfria bitar. Ställ dem kallt tills de ska användas. Fräs morötter och potatis, i smöret i en stor gryta, utan att de tar färg. Tillsätt vitlök, tomatpuré, purjolök, selleri fiskbuljong, lagerblad och timjan.

Lägg eventuellt ner skrov och huvud, från laxen. Låt alltsammans sjuda under lock på svag värme tills rotsakerna är knappt mjuka, cirka 15 minuter. Hit kan soppan förberedas. Ta upp skrov, lagerblad och timjan. Lägg i oliverna tillsammans med laxkött.

Peppra och salta. Sjud soppan under lock cirka 3 minuter. Lägg ner dill i soppan precis före servering.

Tips:Den som är laktosintolerant väljer laktosfri eller -låg yoghurt till serveringen. Glutenfritt bröd till den som inte tål gluten.

Dessert

Vit chokladmousse
6 portioner

2 dl vispgrädde
200 gram fazér vit blockchoklad
2 dl kesella 10%

GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden fluffigt, inte för hård. Häll inte i något socker i och med att moussen blir tillräckligt söt i sig med den vita chokladen.
2. Dela chokladen i bitar och smält i vattenbad, rör om under tiden och se till att den smälter ordentligt och att det inte blir några bitar kvar. Jag har en jättebra vattenbadsinsats som jag köpt på IKEA.
3. Mät upp 2 dl kesella i en bunke, rör ner den smälta chokladen i kesellan och blanda sedan i grädden. Rör om ordentligt och häll upp i serveringsskålar och låt stå i kylen i minst en timma för att stelna.
4. Servera med bär, färska eller frusna. Gärna hallon!